Lachgas Legaal

Lachgas voor horeca, club en festival

Lachgas legaal?

Lachgas wordt medisch al heel lang gebruikt als verdovingsmiddel of als inleiding op een narcose tijdens een operatie. Sinds een aantal jaren wordt het ook gebruikt om een (korte) roes te verkrijgen, veelal in het uitgaansleven, zoals in de kroeg en op festivals. Het wordt verkocht in de horeca en op festivals als genotsmiddel naast alcohol. Sinds juli 2016 is het gebruik en de verkoop van lachgas legaal en valt het onder de Warenwet.

Wat is het effect van lachgas?

Lachgas is kleurloos en is lichtzoet van smaak. Door het te inhaleren krijgt de gebruiker een korte, sterke roes die tussen de 1 tot 2 minuten duurt. Onder invloed daarvan worden de omgeving en geluiden anders waargenomen. Het gevoel lijkt wel wat op dat van dronkenschap. Prikkels komen minder sterk binnen en je hebt minder last van pijntjes. Door een versnelde ademhaling kan ook duizeligheid voorkomen. Vaak worden mensen er wat lacherig van, dat verklaart ook gelijk de naam van het product. Lachgas verdwijnt na ongeveer 5 minuten alweer uit het lichaam en is niet traceerbaar.

Verkoop van lachgas legaal in de horeca.

De verkoop van lachgasballonnen in horecagelegenheden en op festivals is volkomen legaal. Wel is degene die het verkoopt verantwoordelijk voor de veiligheid waarmee er mee om wordt gegaan. Ook met de veiligheid en gezondheid van de gasten moet rekening worden gehouden.

Hier komt het grote voordeel van Bumblebee voor de verkopers om de hoek kijken, omdat ons medisch lachgas vrijwel geen koolmonoxide bevat. Koolmonoxide is zelfs giftig. Voor de roes ervaring is koolmonoxide namelijk helemaal niet nodig. Dat betekent dus dat er vanaf het begin al rekening wordt gehouden met de veiligheid en gezondheid van de gasten en gebruikers.

Lachgas bestaat in drie varianten. Het technisch lachgas, food grade, wat in slagroompatronen zit en medisch lachgas. De hoeveelheid koolmonoxide wordt aangeduid met ppm, parts per million. Hoe meer van dit koolmonoxide aanwezig is hoe slechter het is voor een mens. In cijfers uitgedrukt zit het zo:

  • Technisch lachgas: 300-500 ppm
  • Food grade: 30-40 ppm
  • Medisch lachgas: 0-2 ppm

Onnodig te zeggen dat wij alleen de medische variant leveren!

De NVWA (Voedsel en Waren Autoriteit) houdt toezicht op de verkoop van lachgasballonnen. Omdat er bij het gewone recreatieve gebruik geen ernstige gezondheidseffecten optreden is er voor de NVWA  geen noodzaak om toe te zien op de handhaving van regels. Waar een teveel aan alcohol nogal eens leidt tot vervelende situaties blijft dat bij het gebruik van lachgas helemaal achterwege.

Met bumblebee heb je dus minder sores en meer omzet in je zaak!

Join us! Wij vertellen graag ons verhaal.