Zwarte handel in lachgas leidt tot levensgevaarlijke situaties in het verkeer

Lachgas voor horeca, club en festival

Wekelijks, zo niet dagelijks lezen we berichten over aangehouden bestuurders die tientallen kilo’s lachgas vervoeren in hun auto. Iemand die lachgas niet op de juiste wijze vervoert, vormt niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere deelnemers in het verkeer.


In Amsterdam is onlangs een bestuurder met 50 kilo lachgas in de auto gepakt (link). Hoewel dit een lokaal nieuwsbericht is, lezen we deze berichten wekelijks, zo niet dagelijks, in diverse lokale media. Het gaat hier om dus om een landelijk probleem. Het vervoer van lachgastanks is gebonden aan strenge regels en veiligheidsvoorschriften. Bovendien dient het transportmiddel hier ook geschikt voor te zijn. Leden van BVLL voldoen aan alle ADR eisen voor het vervoeren van lachgas tanks en hebben hiervoor speciaal een cursus of opleiding gevolgd.


In de meeste gevallen heeft de berichtgeving in de media betrekking op niet geregistreerde leveranciers van lachgas, de zogenoemde zwarte handelaren. Marktplaats.nl staat vol met advertenties van partijen die lachgas aanbieden aan particulieren en bedrijven, maar het grootste deel van deze partijen staan zelf niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en voeren geen professionele onderneming. Zij onttrekken zich vaak aan alle regelgeving en veiligheidsvoorschriften met alle risico’s van dien.


Iemand die lachgas niet op de juiste wijze vervoert, vormt niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere deelnemers in het verkeer. Bij een aanrijding kunnen de gastanks die onder hoge druk staan exploderen, met alle gevolgen van dien.

De BVLL is van mening dat bij overtreding van de ADR eisen, de verantwoordelijke strenger gestraft moet kunnen worden. De overheid zou hierbij kunnen denken aan een rijverbod, inname van het rijbewijs en/of het verplicht volgen van een cursus.

De BVLL heeft als doel om de verkoop, transport, opslag en gebruik van lachgas voor recreatief gebruik te reguleren, om zo verantwoord om te gaan met o.a. volksgezondheid, veiligheid en kwaliteit van het product.