Wat je moet weten over lachgas.

Lachgas voor horeca, club en festival

Door de enorme opkomst van het gebruik van lachgas, veroorzaakt door de legalisatie in 2016, zijn er in korte tijd enorm veel bedrijfjes ontstaan die zich richten op lachgas verkoop. Veel van die bedrijfjes richten zich op de verkoop van lachgaspatronen aan particulieren. Degenen die zich richten op horeca en festivals kopen hun lachgasflessen bijna allemaal via een van de honderden gasboeren in Nederland. Dat gaat echter niet maar zo.

In Nederland en Belgie zijn 8 fabrieken die gassen, waaronder N2O (=lachgas) produceren. Een aantal van deze bedrijven vallen onder 1 paraplu. Deze zijn weer verbonden aan grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Deze 8 fabrieken leveren aan gasboeren door heel Nederland. Ze leveren allerlei gassen, waaronder dus ook lachgas. Dat wordt al jaren geproduceerd, echter niet met de bedoeling om dat te verkopen als zodanig, maar voor andere doeleinden. Het gas wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de racerij. Door het toe te voegen aan de verbranding, kan het vermogen worden verhoogd.

Door de snelle opkomst van lachgas verkoop voor recreatief gebruik en de commotie die dit veroorzaakte in de media voorzagen de fabrikanten een imagoprobleem. Hierdoor hebben ze gezamenlijk besloten de lachgas verkoop voor menselijke consumptie niet toe te staan. Gasboeren die N2O bewust als lachgas doorverkopen, worden door de fabrikanten aangepakt. Hun account wordt gesloten en ze worden op een zwarte lijst geplaatst. Daardoor kunnen ze ook niet bij een van de andere fabrikanten inkopen, wat hun hun hele onderneming in gevaar brengt. Vandaar dat je bij geen enkele gasboer in Nederland lachgas kunt kopen…. Of toch wel?

bumblebee werkt samen met een fabrikant in het buitenland die zich minder druk maakt om het imago. Deze wil alleen maar een kwalitatief goed en veilig product maken. In samenspraak met ons wordt de minimale hoeveelheid koolmonoxide toegevoegd die nodig is voor het gewenste effect. Hierdoor kun je ervan op aan dat de lachgasflessen die je bij ons afneemt voor je horecagelegenheid of festival gevuld zijn met goed en veilig lachgas.